Pred začiatkom ročníka 2021/22

Inde sú hráči platení oveľa lepšie ako v Považskej, tvrdí Panák.
Pred štartom futbalových líg sme sa porozprávali s Jánom Panákom. O Považskej Bystrici, oblastných súťažiach, reorganizácii, protipandemických opatreniach.
4. aug 2021 o 10:33 PETER MIČÚCH
Hráči MŠK majú za sebou vydarenú letnú prípravu, počas ktorej vyhrali všetky zápasy. „V príprave hráme vždy dobre, dúfame, že sa to prejaví aj v lige. Základná zostava je už vykryštalizovaná, iba namiesto Zavadzana hľadáme náhradu.
Nie je to jednoduché, bol to nosný hráč, jeden z najlepších. Dúfame, že sa na mieste štítového záložníka uchytí Dávidík a bude adekvátna náhrada,“ povedal predseda považskobystrického klubu.
Ten mal na jar v tretej lige Západ výborne našliapnuté. „Na jar sme mali najlepšie výsledky zo všetkých, stratili sme iba dva body v Galante. Aj ten sme mali vyhrať, osemdesiat minút sme hrali pred šestnástkou súpera, ktorý sa len bránil. Stratu jedenástich bodov na prvého sme stiahli na štyri.
Priali sme si, aby sa hralo viac kôl. Boli sme veľmi dobre pripravení, je škoda, že sa nehralo viac. Asi by sme to vedeli zlomiť.“
Túžia po druhej lige
Už dlhšie sa hovorí o postupe do vyššej súťaže. „S týmto kádrom je ťažké si klásť nižšie ciele. Po sezóne príde v tretej lige k reorganizácii, vytvoria sa dve celoslovenské ligy, Západ a Východ. Naša skupina bude kvalitná, budú v nej hrať aj kluby z Bratislavy, zo Západu aj Stredu. Cieľom je dostať sa minimálne tam. Ale túžime po druhej lige.
Vždy tu bola, historicky sem patrí. Mesto je veľké, druhá liga by sa tu mala hrať. Nebude to jednoduché, do trojky spadla Nitra, zostala v nej Myjava, dobrý tím má Beluša, Malženice ako farma Trnavy. Káder máme dobrý, môže konkurovať už spomínaným tímom. Ale stačí jeden zlý výsledok a celé to môže dopadnúť horšie,“ hovorí Panák.
Vyššia súťaž by priniesla klubu výhody. „Keby sme boli v druhej lige, tak by sa hráči hlásili sami a boli by ochotní pristúpiť aj na nižšie podmienky, lebo by sa mohli ukázať a ísť vyššie. Do tretej ligy musíme hráčov presvedčiť, aby sem prišli. Tým, že im niečo ponúkneme.
Ale myslím, že sú oveľa lepšie platení hráči. Na Myjave mali päť hráčov, ktorí dostávali mesačne dvetisíc eur, v Kalnej troch.“
S odchovancami sú v kontakte
Považania sa snažia lanáriť aj svojich odchovancov. „Pokúšame sa o to každý polrok. Sme s nimi v kontakte. Pred rokom sa zdalo, že sa dohodneme s Brigantom, ten ale skončil nakoniec v Bardejove, teraz je v Skalici. Bavili sme sa s Jancom, ten ale odišiel do Poľska. Tam sa zranil, chce sa tam doliečiť.
Nevieme, v akom je stave, nemôžeme si dovoliť platiť hráča pol roka, keď nebude hrávať. Rokovali sme s Jakúbkom, keď odchádzal z Trnavy, nakoniec išiel do Košíc.“
Futbalisti MŠK fungujú na poloprofesionálnej úrovni. „Sú platení, musia ale trénovať štyri-päťkrát do týždňa. To nevonia každému. Nie je to jednoduché, skĺbiť to s prácou či štúdiom,“ povedal Panák.
Môže prísť Dubnica či Žilina
Najschodnejšou cestou, ako na stredné Považie prilákať atraktívneho súpera, je Slovenský pohár. „Keď by sme prešli cez Prečín, tak by sme hosťovali Dubnicu a ak by sme vyhrali aj tento zápas, tak Žilinu.“ (Považská Bystrica 1. kolo pohára s Prečínom vyhrala 0:2 a čaká ju Dubnica, pozn. red.)
Na štadióne MŠK je už zakrytá jedna tribúna, druhá ešte nie. „Víťazná firma súťaže odmietla podpísať zmluvu, narástli ceny materiálu.
Obstarávanie trvá v našich podmienkach tri, štyri mesiace. Nepodpísala ju druhá ani tretia firma. Externá obstarávateľská firma nanovo oslovila desať firiem, dozvieme sa výsledok, kto ponúkne nižšiu cenu.“
Avizovaná nová tartanová dráha je ešte v štádiu riešenia. „Pri tartanovej dráhe sa zadrhli na tom, že sa štyrikrát prepracovával projekt, vždy boli pripomienky zo strany atletického zväzu alebo klubu. Sčasti sme ich nemohli akceptovať pre financie. Prerobili sme ho aj štvrtýkrát, teraz čakáme na výsledok,“ povedal Panák.
Ušetria klubom financie
Zmena nastala pri siedmej lige, ktorá už bude celookresná. „Zostalo nám 28 klubov, takže budú dve celookresné súťaže po 14.“
Chod oblastného futbalového zväzu je beh na dlhé trate. „Máme málo rozhodcov, zredukovali sa delegáti, na väčšinu zápasov nechodia. Použili sme všetky prostriedky, ako ušetriť financie klubom. Zo SFZ sa dostávajú nejaké peniaze na mládež, tie sa dajú dostať aj cez členské, cez všelijaké granty. Ale je to málo, šport u nás nie je bohužiaľ preferovaný.
Oblastný futbalový zväz žije z toho, čo sa vyskladajú kluby. Zo SFZ máme zaplatenú sekretárku, ostatné financie si musíme pozháňať. Rozpočet ObFZ je nejakých šesť- až sedemtisíc eur.
Tie idú na rôzne zasadania, všetci funkcionári to robia nezištne, dostávajú iba cestovné,“ povedal Panák.
Testovanie by bolo neúnosné
Otázniky vyvolávajú protipandemické opatrenia. Testovanie hráčov by bolo podľa Panáka pre kluby neúnosné.
„Slovenský futbalový zväz nám poslal usmernenie, že protipandemická komisia pristúpila na to, že v zelených okresoch sa hráči nebudú musieť testovať. Vyhláška ešte nie je vonku, musí ju dopracovať hlavný hygienik.
Náklady na antigénové testy by okresné kluby nevedeli znášať. Keď je v klube desať nezaočkovaných ľudí, ktorých by bolo treba testovať, krát päť eur za test, je päťdesiat eur. Každý zápas, 26 zápasov.
Celý rozpočet klubu by padol len na testovanie, to je neúnosné.
Máme tu deväť družstiev, na testovanie by išlo päťsto eur týždenne. Budujeme tu tímy vo všetkých vekových kategóriách, krok po kroku. Keď sa nám konečne začne dariť, tak by sme to teraz mali zrušiť?
Každý o tomto probléme vie, dúfame, že sa to spomínanou vyhláškou vyrieši,“ vyjadril sa Panák.

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Start a Conversation

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *