Príprava na 2.ligu

Futbalisti Považskej Bystrice pracujú na posilách už s novým trénerom.
Gro mužstva Považskej Bystrice by malo zostať zachované, doplnené o kvalitných hráčov, hovorí manažér MŠK Marián Lovíšek. Na posilách do bojov v druhej lige už pracujú s novým trénerom.
Peter Mičúch
športový redaktor mypovazsaka.sme.sk
Ako víťazi tretej ligy budete v budúcom ročníku pôsobiť v druhej najvyššej. Ale druholigové celky už začali prípravu na nový ročník. Takže príprava na nový ročník bude minimálna…
V sobotu hráme posledný zápas, potom bude nasledovať týždenná dovolenka, už 27. júna začneme letnú prípravu. V nej odohráme dva prípravné zápasy v Námestove a Beluši.
Ale ešte by som sa vrátil k nášmu postupu. Chcel by som poďakovať chalanom v starej partii, Mirovi Zlatošovi a spol., ktorí to rozbehli. Zobrala sa tretia liga od Borčíc, čo bolo správne. Zostalo tu gro hráčov z Borčíc, žilinská partia, ktorá sa potom doplnila. To bol základ úspechu.
Na prípravu máme veľmi krátky čas, prvý zápas hráme doma s Košicami. Uvidíme, ako sa mužstvo doplní. Vieme, kde by sme potrebovali nejakú zmenu.
Akú zmenu?
Jedná sa o stopéra, krajného obrancu a hrotového útočníka. Tieto tri posty by sme mali doplniť hráčmi, ktorí by mohli hrávať v základe.
Keď sme boli v tretej lige, tak bolo veľmi ťažké zohnať hráča, ktorý by zapadol a pomohol nám postúpiť. Teraz je vidieť, že chlapi vedia o tom, že v Bystrici sa robí futbal poctivo. Že to, na čom sa dohodneme, tak aj platí.
Teší ma to, že hráči, ktorí boli nedočkaví a odišli preč, sa mi ozývajú, aby sme ich zobrali späť. Taký prípad je Hundák.
Rozlúčili sme sa zatiaľ len s Častulínom a Kuciakom, solídnymi hráčmi, čo sa týka kabíny aj prípravy mužstva.
Gro mužstva by malo zostať pokope?
Áno, základ zostane pokope. Je osem hráčov, o ktorých sme mali záujem už v zime, aby sme s nimi podpísali zmluvu aj na budúci rok.
Kto teda zostáva?
Dôležité je, že už od zimy máme na druhú ligu brankára Mateja Slávika. Stabilita v obrane je zaručená Mravcom a Kucharčíkom.
Veľmi dobre sa javil mladý Matejčík. Z krajných obrancov rastie s každou súťažou Marián Vala. V zálohe s defenzívnymi úlohami zostávajú Mário Boris s Begáňom.
Ďalej sa jedná o Zuziaka, Gamboša. Vpredu Lukáš Slávik a Robo Demjan. Zostali hráči, ktorí mali menšiu minutáž, ale zapadli do kolektívu a majú nato, aby stabilne rástli.
Jedná sa o Seba Čiernika a chlapcov, ktorí ešte pomáhajú dorastu postúpiť a mali by tiež zostať s nami. Možno sa ich počet rozšíri, lebo by mal nastupovať jeden hráč do 20 rokov. Tam máme tri alternatívy, tie by mali zostať trénovať s nami.
Z dorastencov asi máte koho vyberať, keďže sa bijú, taktiež ako muži, o postup do druhej ligy.
Teraz ich ešte čaká rozhodujúci zápas so Sereďou. Možno by sme zaradili do prípravy niektorých ďalších dorastencov.
Dlho ste lanárili trénera Petra Jakuša do Považskej Bystrice?
Mali sme šesť alebo sedem vytipovaných kandidátov. Nakoniec sme sa rozhodli pre Jakuša, lebo má skúsenosti s druhou ligou, je z tohto kraja, rozumie si s Alexandrom Homérom. S jeho robotou boli spokojní aj v Dubnici.
Ktorých trénerov ste ešte oslovili?
Jednalo sa o Černáka zo Žiliny, Ančica z Trenčína, Cifraniča z Púchova, Patrika Mojžiša, Dušana Kramlíka, Michala Haneka.
Voľba bola pri Petrovi Jakušovi jednoznačná?
Mal prehľad o tom, kto tu hráva. Keď sme sa prvýkrát s ním bavili, tak mal takú istú mienku o možných posilách ako my.
V tretej lige ste dominovali, ale asi budete súhlasiť, že na druhú bude treba káder posilniť.
Určite. Ale tento kolektív nechceme rozbíjať. V prípravných zápasoch proti druholigistom sme tým dokázali byť rovnocennými partnermi a niekedy aj lepšími.
Ale nechceme vymeniť pol mužstva. Nech sa ukážu a keď bude treba doplniť, tak to urobíme dodatočne.
Posledný domáci zápas s Belušou sa hral na umelej tráve. Bude sa druhá liga hrať už na vynovenom štadióne?
Áno, už prvý zápas s Košicami sa bude hrať na hlavnom štadióne. Momentálne na ňom prebieha rekonvalescencia trávnika, prípravu teda zahájime na ihrisku v Prečíne, kde sú dobré podmienky, aj čo sa týka wellnesu. Keď nám trávnikári dovolia, tak sa budeme pripravovať na hlavnom štadióne.
Ako to vyzerá s atletickou dráhou?
Čaká sa už len na stabilné počasie a bude sa pokladať posledná tartanová vrstva. Malo by sa to stihnúť.
S akými očakávaniami pôjdete do druhej ligy?
Sám som hrával futbal a tak viem, že vždy nebýva kritický prvý rok, kedy ešte prevláda entuziazmus. Kritický býva druhý rok.
Myslím, že toto mužstvo by po doplnení malo hrať o stred tabuľky.
Ale sú varovné prípady, ako napríklad Námestovo, ktoré sa do druhej ligy pozrelo len na rok.
Všetko ukáže až začiatok súťaže. Tak ako som veril tomuto mužstvu, že postúpi, tak verím aj tomu, že sú to futbalisti, ktorí na to majú.
Okrem príchodu Jakuša, posunu hlavného trénera Homéra na pozíciu asistenta a odchodu Kuciaka sú ešte nejaké zmeny v realizačnom tíme?
Miroslav Smataník zostáva ako kondičný tréner, nemení sa ani vedúci mužstva Martin Vícena. Momentálne riešime trénera brankárov. Tam tiež máme vytipovaných asi troch, mená zatiaľ nepoviem.
Tréner Homér bol zmierený s tým, že pôjde z pozície hlavného trénera na asistenta?
Áno. Odviedol tu kus dobrej roboty, stmelil kabínu, vyžaruje z neho pokoj. Hľadali sme k nemu živšieho trénera. „Alino“ si zaslúži, aby sa to, čo tu odviedol, zostal robiť asistenta.
Očakávate na vynovenom štadióne a vyššej lige aj vyššie divácke návštevy?
Ukázali to už zápasy so silnejšími klubmi, že záujem bude podstatne vyšší. Samozrejme to bude záležať od našich výsledkov.
Stretávate sa s väčším záujmom okolia o futbal?
Myslím, že stúpol. Väčšina ľudí, s ktorými sa stretávam, sú radi, že sa to podarilo. Toto mesto si zaslúži hrávať druhú ligu, ako to bolo za fungovania Považských strojární.
Druhá liga k Považskej Bystrici patrí, pracuje sa tu veľmi dobre s mládežou. To je základ toho, aby sme v druhej lige neboli len rok alebo dva, ale zostali v nej stabilne.
Niektoré tímy na tom stroskotali, že nemali kvalitnú mládež.
Je tu veľa mladých perspektívnych trénerov. Toto je jediná správna cesta. Dôležité je to aj z pohľadu doplňovania kádra.
Kuciak je v Žiline asistentom trénera. A tá nám vždy vyšla v ústrety, keď sme potrebovali nejakého hráča. A boli to hráči, ktorí zapadli do kolektívu. V tejto spolupráci by sme chceli pokračovať aj naďalej.
Takýto prísľub máme od Martina Kuciaka, že keď budú mať hráčov, ktorí už nespĺňajú prvoligové atribúty, tak ich v prvom rade vyskúšame my.
Kto bude v budúcej sezóne kapitánom?
Bude to záležať na dohode kolektívu. Ale myslím, že sa dohodnú na tom, že kapitánom bude Dušan Kucharčík.
Ale hovorili ste, že doterajší kapitán Demjan zostáva.
Áno, zostane tu. Je to hráč, ktorý aj pri menšej minutáži vie rozhodovať zápasy. Potrebujeme na jeho post hráča v mladšom veku. Ale Robo je stále platný hráč a končiť ešte nebude.
Peter Jakuš prevezme tím na začiatku letnej prípravy?
Bol s nami na zápase v Liptovskom Mikuláši (so Slovenskom 19, ktoré sa pripravuje na ME prehra 1:3, pozn. red.) a proti Beluši.
Odo dneška už bude aj v prípravnom procese, aby sa zoznámil s hráčmi, ktorí pôjdu po poslednom zápase na týždňovú dovolenku. Oficiálne sa stane trénerom Považskej Bystrice 1. júla, ale spolupracuje s nami na vytipovaní nových hráčov.
Posledný zápas v Imeli odohráte s náhradníkmi?
Nedalo sa to takto zariadiť. Uvažovali sme o tom, že keď sa rozhodne o postupe, tak budú hrávať hráči s menšou zápasovou minutážou.
Ale dorastencov ešte čaká dôležitý zápas a aj najvyťažovanejší chalani ešte musia absolvovať posledný zápas, dovolenky sa nedali vybaviť skôr.
Na obrázku môže byť 8 ľudí, stojaci ľudia a vonku

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Start a Conversation

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *