Problém s prestavbou štadióna

Prestavba futbalového štadióna v Považskej Bystrici sa zadrhla na zvýšení cien stavebných materiálov.
9. sep. 2021 o 8:51 PETER MIČÚCH mypovazska.sme.sk
Po tom, ako externá firma urobila verejné obstarávanie, sa za tri mesiace zdvihla ich cena a stavbári zmluvy na rekonštrukciu nepodpísali.
„Cena v priebehu troch mesiacov stúpla o 80 percent. Stavebné materiály ako cement išli hore o 30 percent. Zvyšovanie cien sa netýka len futbalového štadióna, museli sme napríklad zrušiť aj výmenu palubovky v športovej hale.
Keď sme súťažili začiatkom roka a malo sa začať s prácami v apríli, tak firmy robili rozpočty ku koncu roka, kedy boli ceny nižšie. Pri zvýšení cien všetci od zmluvy odstúpili,“ vysvetľoval predseda futbalového klubu v Považskej Bystrici Ján Panák.
Problémom nie je realizácia, ale obstarávanie. „Je veľmi časovo náročné, že pri pohybe trhu so stavebným materiálom sú ceny po vysúťažení neaktuálne. Keď sa musí ísť cez európsky vestník, tak sa nedá obstarať skôr ako o tri mesiace. Zákon o verejnom obstarávaní je veľmi zložitý, najmä pre samosprávu,“ pokračoval.
Súťaž sa musela zopakovať, ale zmluva s dodávateľskou firmou už je podpísaná a pracuje sa na nadkrytí hlavnej tribúny.
„Firma už vyrába základnú konštrukciu, ktorou doplnia už postavenú strešnú kostru. Mali problém s materiálom, ale ten sa jej podarilo zohnať.“
Posunúť sa musela aj pokládka tartanu pre atlétov. „Museli sme meniť projekt. Ten pôvodný sme poslali na Slovenský atletický zväz aj miestny ľahkoatletický klub a oni mali k tomu pripomienky. Museli sme zrušiť súťaž a dať ho prepracovať.
Prebehla elektronická aukcia a tento týždeň firma z Martina podpísala zmluvu. Keďže však neobstarávame, tak o tom nemáme veľa informácií, zmluvu s celkovým vyhodnotením nám dá externý obstarávateľ, až potom môžeme konať.
Zmluvy sú však podpísané, takže nič nebráni tomu, aby sa na tom pracovalo a do konca roka to bolo hotové.“
Tartan by sa mohol pokladať koncom októbra alebo v novembri. „Ale iba ak to počasie dovolí. Nechceme ho pokladať, aby sme ho potom na jar museli strhnúť,“ zakončil Panák

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Start a Conversation

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *