Jar 2024

Považská lovila na Myjave, na lane mala útočníka Podbrezovej

Futbalisti MŠK začali zimnú prípravu už bez dvoch hráčov.

Rozprávali sme sa s manažérom Považskobystričanov Jánom Panákom.

Z kádra odišiel Čongrády, ktorý je na skúške v Púchove. Odišiel ešte niekto?
Ešte Saulo, ktorý sa vrátil do Brazílie. Požiadal tu o povolenie na pobyt, ale ich vydávanie sa zastavilo. V posledných jesenných zápasoch nebol už ani na lavičke, radšej sme to ukončili. Ani sa nejako neukazoval, na tréningoch ani v zápasoch, nevideli sme, že by sa dokázal presadiť.

Všetci ostatní hráči pokračujú?
Áno. Niektorí ešte nie sú doliečení po zraneniach, Marek Václav zatiaľ trénuje individuálne a Marek Zuziak netrénuje vôbec. U niektorých sú ešte dozvuky z konca jesene, kedy sme dohrávali s niektorými hráčmi, ktorí neboli zdravotne úplne v poriadku.

Ako to vyzerá s Marekom Zuziakom?
Nie dobre. Hneď po zranení mu robili artroskopiu a mal ísť na operáciu. Zadrhlo sa to na tom, že mal vtedy málo svalovej hmoty, musel nohu začať posilňovať. Vo februári má ísť na operáciu v Martine, majú mu robiť plastiku predného a zadného väzu. Nemôžeme s nim rátať celú jar a myslím, že otázne to bude aj na jeseň. To zranenie je mimoriadne vážne, ťažko povedať, či a kedy bude k dispozícii.

V príprave ste odohrali prípravné zápasy v Banskej Bystrici 0:3 a v Žiline 0:7. Čo k nim môžete povedať?
V Banskej Bystrici sme boli dlho vyrovnaným súperom, mali sme šance, nedali sme góly. V Žiline to už tak nevyzeralo, ukázali sa niektoré naše slabiny. Súper ich vedel využiť, Žilina dala gól z každej šance, nezahodili ani jednu. Boli rýchli, dobre motivovaní, hrali prvý prípravný zápas.

U nás hrali dve jedenástky, v prvom polčase chlapci, ktorí zrejme budú hrávať, okrem tých, čo sú chorí a v druhom polčase hrali dorastenci. My sme trafili tyč a mali ešte jednu šancu a Žilina hrala veľmi dobre, odhalila naše slabiny.

Prvýkrát sme chceli hrať na troch obrancov, čo sa ukázalo, že na Žilinu sme nemali ísť. Bola to chyba, že sme hrali prvýkrát štýlom, ktorým sme predtým nikdy nehrali. Asi to treba vyskúšať inokedy, alebo zostať pritom, čo vieme.

Skúšate v príprave nových adeptov?
Skúšali sme ôsmich, ale všetko je to o financiách. Keď chceme niekoho dotiahnuť, tak musíme niekoho pustiť preč. Máme nejaký balík peňazí na výplaty na mesiac, to sa nezmenilo oproti minulému roku. Novým hráčom je Tancík z Myjavy a to je všetko.

Tréner Jakuš hovoril, že potrebujete posilniť útok.
Tancík je útočník. Chceli sme sa ešte posilniť o záložníka alebo podhrotového hráča. Dlho sme jednali s Kuzmom s Podbrezovej. Mal záujem sem ísť. Oslovilo ho aj Komárno, Zlaté Moravce či Michalovce a on by dal prednosť nám.

Ale nevieme ho zaplatiť. Chcel dvojročnú zmluvu, čo by sme vedeli akceptovať. Ako hráč by sa nám veľmi hodil, pretože má svoje kvality a dlho hral pod trénerom Petrom Jakušom. Býva v Dubnici, chcel si život upraviť tak, aby nemusel byť dlho mimo. Ale ako hovorím, jeho príchod znemožnili financie.

Takže polopatisticky povedané bol pridrahý?
Nejde o to. Máme nejaký balík peňazí a keby sme ho chceli, tak by sme museli niekoho poslať preč. Celé leto sme robili na tom, aby sme vystužili obranu a dostávali menej gólov, čo sa nám aj podarilo. Keby sme chceli Kuzmu, tak by sme museli poslať preč nejakého obrancu. Bojíme sa do toho zasiahnuť, vyzerá to, že sme to nejako vyriešili.

Takže je u vás väčšia nespokojnosť s tým, koľko gólov strieľate, ako s tým, koľko dostávate?
Áno, zranením Zuziaka nám odišlo desať gólov a desať nahrávok, a to je cítiť. Po jeho zranení sme dokázali z Trenčína dotiahnuť Praženku, ktorý sa ukazuje ako veľký talent. Ale je mladý, nemôže byť ešte vodcovská osobnosť ako bol Marek Zuziak. Ten má skúsenosti, vedel dať gól, dovolil si veci, ktoré si Praženka ešte nedovolí. Má svoje kvality, ale má 19 rokov a ťažko od neho čakať, že bude vodcom mužstva.

Praženka je šikovný hráč, mládežnícky reprezentant. Nechcel vám ho niekto vyfúknuť?
Mala oňho záujem Petržalka, Trenčín chcel, aby sa vrátil ku nim do prípravy. Ale nevedeli mu garantovať, či bude hrávať a nebude znova u mládežníkov. Rozhodol sa ostať tu.

V bráne je kvalita, mládežnícky reprezentant Teplan, ktorému zdarne kryje chrbát Hodál. Zostáva táto brankárska dvojička?
Áno zostávajú. Jednotkou bol Marek Teplan. Keď si urobil výron a päť zápasov nechytal, tak sa veľmi dobre chytil Rado Hodál, ktorý ho stopercentne nahradil. Medzi nimi vznikla dobrá konkurencia, máme dvoch kvalitných brankárov, čo je dobre. Trocha sme mali obavy, keď sa zranil Teplan, ale až nás prekvapilo, ako ho dokázal Rado nahradiť.

Beriete to ako negatívum, že v základe okrem Slobodu nie je žiadny odchovanec?
Teraz máme dobrý dorastenecký mančaft, veľmi dobre sa ukazuje päť, šesť hráčov, všetci sú v príprave s áčkom. Boli tu odchovanci, Sebo Čiernik, Paťo Begáň, Kubo Valient, ale druhá liga kladie nároky na prípravu, na to, obetovať viac futbalu. Valientovci, Andrej a Jakub študovali v Bratislave, nezvládali tu tréningy, Sebo Čiernik to isté, keď chce byť lekár, tak sa musí plnohodnotne venovať škole. Druhá liga sa nedá hrať s jedným tréningom. Sebo mal vždy výborné začiatky, jesennej aj jarnej časti a potom jeho výkonnosť klesala.

Bohužiaľ, tu nemali hráči zostať z čoho. Keď vyjdú z dorastu, tak idú skoro všetci na vysoké školy. Akonáhle nejdú do Žiliny a nemajú možnosť tu denne trénovať, tak je to problém. Je len otázka času, kedy to prestanú zvládať.

Teraz sa veľmi dobre ukazujú Tomáš Krasňan, ktorý už hral aj druhú ligu, Janko Kubala, Jožko Mitaš, Slavo Solík.

Keby vám niekto pred začiatkom súťaže povedal, že budete po jeseni štvtí, tak by ste mu verili? Je s jeseňou spokojnosť?
Boli by sme spokojní, ale bol to náš cieľ. Nevyhlasovali sme to, ale je našim cieľom hrať o špicu, aby sme hrali hore a nemuseli sa klepať o záchranu. Mužstvo sme budovali, neustále ho zlepšovali, aby sme hrali o špicu. Pre nás aj ľudí je lepšie, ak vyhrávame. Vlani boli zápasy, v ktorých sme museli vyhrať, aby sme sa zachránili v druhej lige.

Teraz tých bodov máme dosť. Na jednej strane je to dobré, čo sa týka prípravy na budúci ročník. Ale na druhej strane, tlak a motivácia hráčov klesá. Na tom budeme musieť robiť, možno si s nimi častejšie sadnúť, porozprávať sa. Dobre, môžeme sa pripravovať, ale čakáme aj výsledky, aby sme pokračovali v nastolenom trende a stali sa stabilným členom horných poschodí druhej ligy.

Má na to súčasný káder?
Myslím, že áno. Už ho nedopĺňame viacerými hráčmi každého polroka. Predtým sme vždy hľadali a zohnali hneď niekoľko nových hráčov a zistili sme, že sa nám nehodia, alebo neukázali dostatok snahy, tak sme sa s nimi museli rozlúčiť. Niektorí zapadli, postupne to dopĺňame, dnes riešime jeden, dva posty, takisto aj v lete.

Samozrejme, môže sa stať hocičo, ročník je dlhý, tridsať majstrovských a pätnásť prípravných zápasov, môžu sa vyskytnúť zranenia, nejaké nedostatky u hráčov, vôľových vlastností, snahy, môžu nejako rušivo v kabíne pôsobiť. Je tam veľa faktorov, o ktorých teraz nevieme. Môže sa to vyskytnúť o pol roka alebo za týždeň, alebo vôbec, ťažko povedať. Keď sa niečo stane, tak to budeme musieť riešiť, aby sme nenarušili symbiózu a spôsob hry, aký chceme hrať.

 


Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Start a Conversation

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *