Vyhodnotenie sezóny 2022/23

Výsledky mohli byť lepšie, musíme zlepšiť najmä disciplínu, hodnotí uplynulú sezónu tréner mužov Peter Jakuš.
Máš za sebou prvú sezónu, s akými pocitmi a si do nej vstupoval?
– Do prvej sezóny v Považskej Bystrici som vstupoval s rešpektom. Vedel som, že ľudia v klube vynakladajú maximálne úsilie pre futbal, takže nechcel som sklamať ich dôveru, ktorú mi dali.
Vyrovnaná bilancia 10-10-10, plusové skóre – spokojnosť?
¬- Tréner nikdy nemôže byť spokojný. Pozitívne hodnotím našu hru smerom do útočnej fázy, pretože sme strelili 52 gólov. Nahnevaný som na obrannú činnosť celého mužstva, lebo sme obdržali „strašne“ veľa gólov.
Považská Bystrica bola mužstvom prvých polčasov, kde dala 32 z 52 gólov a inkasovala iba 16 zo 48. Druhé polčasy už boli slabšie. V čom vidíš príčinu?
– Príčinu vidím v tom, že sme nevedeli dohrať zápasy, ktoré sme mali výborne rozohrané. Niekedy sme hrali živelný futbal, ktorý stojí veľa fyzických síl a tie nám na konci zápasov chýbali. Taktiež si myslím, že sme niektoré zápasy nezvládali v hlave. U niektorých hráčov bolo cítiť v prípade priaznivého výsledku ,,strach zo zlyhania´´ a bolo vidieť, že hrajú v kŕči, pretože viac mysleli v hlavách na výsledok, ako na samotný herný výkon. Jednoducho povedané výsledok im zväzoval nohy.
V zime odišli viacerí hráči, podarilo sa ich adekvátne nahradiť?
¬- Niektorí hráči splnili naše očakávania, ale od iných hráčov som čakal viac a mal som vyššie nároky na tých, ktorí už odohrali nejaké zápasy v najvyššej súťaži.
Medzi strelcov sa zapísalo 13 hráčov, ako si spokojný s útočnou fázou?
– Útočná fáza bola naša silná stránka, o čom hovorí počet vstrelených gólov…
V kádri patril medzi stálice nestárnúci štyridsiatnik Róbert Demjan, ktorý vynechal iba dva zápasy. Ako hodnotíš jeho vplyv na tím?
-Robo Demjan má pozitívny vplav na kabínu. Vie poradiť hráčom, takisto aj ja sa priznám, že som s ním veľa komunikoval ohľadom mužstva, kabíny, ale aj mimo futbalových vecí.Má bohaté hráčske skúsenosti, je vždy nápomocný hráčom aj realizačnému tímu.
Inkasovali ste dosť žltých kariet, viacero z nich bolo zbytočných za rečnenie, kým červená bola iba jediná za dve žlté. Budete na tom pracovať?
– V tom musíme popracovať najviac, pretože je nemysliteľné, aby sme dostali toľko žltých kariet za zbytočné rečnenie. Pri tomto bode musíme zmeniť aj disciplinárny poriadok a hráči budú finančne potrestaní za odvrávanie a rečnenie s rozhodcami!
Po odchode Kuciaka pred sezónou bol jednotkou Matej Slávik, no po tom siahla v zime Žiline. Ako si spokojný s Marekom Teplanom, čo rozhodlo o tom, že sa stal jednotkou?
– S Marekom som veľmi spokojný. Je fyzicky výborne pripravený, vychytal nám veľa zápasov, dobre zapadol do kabíny a spolu s Radom Hodálom tvoria výborný tandem.
V defenzíve sme mali najmä v strede obrany vhodné typy hráčov, no aj tí sa nevyhli chybám.
– Do stredu obrany sme sa posilnili ešte o Mária Mihála. Hľadali sme optimálnu dvojicu stredných obrancov. Bolo potrebné, aby si na seba zvykli. Potrebujeme si dobre zanalyzovať chyby, vyhodnotiť si ich v prvom rade s hráčmi a potom urobiť z toho výstup.
Posty krajných obrancov, najmä na pravej strane boli miestom, kde nás asi najviac tlačila topánka. Čo s tým?
– Krajní obrancovia striedali lepšie výkony so slabšími. Na ľavej strane obrany bol Matej Vaculík, ktorého výkonnosť išla nahor, tým, že mal zápasovú prax. Patrik Begáň je prerobený krajný obranca zo stredového hráča. Myslím si, že svoje miesto si zastal, aj keď tam boli vidieť individuálne chyby, ale tie vyplývali z toho, že nie je typický pravý krajný obranca.
Zmeny postihli aj záložnú radu, kde bol stálicou Boris. Odišiel Gamboš, Begáň musel hrávať v obrane a zmeny bolo cítiť.
¬- Stredová formácia sa zlepšila príchodom Romana Zemka. Začali sme byť úspešní v strede ihriska v osobných súbojoch, stabilné výkony podával Tomáš Nagy a Mário Boris má veľký akčný rádius a strelil pre nás veľmi dôležité góly..
V útoku sme si dokázali vytvoriť veľa šancí, no premieňanie bolo horšie, inak by gólov aj bodov bolo viac.
– Ja stále hovorím, že dôležité je, že sme sa do gólových šancí dostávali. Samozrejme, v niektorých zápasoch, kde sa zápas lámal, sme mali byť efektívnejší, ale získali sme toľko bodov, koľko sme si zaslúžili.
Kým z pokutových kopov v sezóne neboli úspešní iba Matejčík v pohári a Hapal v Pohroní, chýbali góly z priamych kopov, aj keď po nich zopár padlo.
¬- Po štandardných situáciách sme boli viac úspešní ako neúspešní, čo potvrdzujú aj údaje z Instatu. Samozrejme, prial by som si viac gólov hlavne po priamych kopoch z menších vzdialeností, pretože máme strelcov, ktorí to vedia trafiť. Musíme sa tomu individuálne viac venovať v tréningovom procese.
Po sezóne dôjde k viacerým zmenám, kto tím opustí?
– Do prípravy nastúpia všetci na rovnakej štartovacej čiare, zmluvy majú do 30. júna.
Ktoré posty potrebujeme posilniť a sú vytipovaní vhodní adepti?
-S výnimkou brankárskeho máme vytipované posily do všetkých formácií.
S mužmi sa pripravovalo aj viacero mladých hráčov, no do hry zatiaľ zasiahol iba Ľubo Mitáš a niektorí si zahrali v pohári. Rozšíria káder?
– Nie je jednoduchý prechod z končiaceho dorastu do mužského futbalu. Ragula, Ernek, Solík, Krasňan, Bačík, absolvovali väčšiu časť zimnej prípravy s A mužstvom. Myslím si, že im to neublížilo, ale skôr pomohlo. Niektorí hráči z dorastu začnú s nami aj letnú prípravu a rozšíria náš káder.
Osobitnou kapitolou boli dvaja hráči, ktorí v zimnej príprave ukazovali svoj potenciál. Prišli zranenia, David Guba odohral iba 137 minút, kým Richard Pečarka ani minútu.
– Dávid Guba a Rišo Pečarka sa zranili v prípravnom období . Určite majú obidvaja potenciál, ale musia byť zdraví.
Ako vidíš povinnosť stavať hráčov do 21 rokov, nebude s tým problém v nasledujúcej sezóne?
– V mužstve máme Ľuba Mitáša a Riša Pečarku, ktorí spadajú do tejto vekovej kategórie, ale budeme hľadať a máme vytypovaných hráčov do 21 rokov.
Po zápase s Komárnom dostali hráči voľno, aký bude ďalší program – s kým budeme hrať?
– Do 4 júna majú hráči voľno, od 5. – 11. júna sa budú pripravovať podľa individuálnych plánov. Letnú prípravu začíname v pondelok 12. júna. Program: piatok 16.6. zápas medzi sebou, sobota 24.6. o 11. h Žilina doma, streda 28.6. Banská Bystrica vonku, sobota 1.7. Kroměříž doma, streda 5.7. Skalica doma, sobota 8.7. Frýdek–Místek vonku, sobota 15.7. Znojmo vonku, sobota 22.7. Beluša doma.
Aká bola spolupráca s asistentom Alexandrom Homerom či kondičným trénerom Miroslavom Smataníkom?
– Spolupráca s oboma je v poriadku.
Futbal sa hrá aj pre divákov, akí boli považskobystrickí?
– Som rád, že chodili diváci v hojnom počte a to je aj záväzok do nasledujúcej sezóny, pretože futbal sa hrá v prvom rade pre ľudí. Potrebujeme sa ešte lepšie pripraviť na nasledujúcu sezónu, aby sme si získali ich dôveru.
J. Šprocha
Na obrázku môže byť 7 ľudí, ľudia hrajúci futbal, ľudia hrajúci futbal, kopačky, dav a text

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Start a Conversation

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *