Pred jarou 2022/23

Futbalisti Považskej skúšajú v príprave aj ofenzívneho hráča so zvučným menom
V Považskej Bystrici sa futbalisti pripravujú na nadchádzajúcu jarnú časť II. ligy už bez piatich hráčov, na skúške sú piati.
Peter Mičúch
športový redaktor mypovazska.sme.sk
MŠK začali zimnú prípravu v pondelok 9. januára pod vedením doterajšieho trénera Petra Jakuša.
Ako bude prebiehať zimná príprava?
V domácich podmienkach. Dohodnutých máme šesť prípravných zápasov, jeden každý víkend. Potrebujeme zlepšiť kondičné veci, v príprave bude kondičný aj herný blok. Vyvrcholí generálkou v Znojme 19. februára.
Chceli by sme zohnať ešte jedného, dvoch súperov na zápasy v týždni. Väčšinou hráme vonku, takto som to chcel zvoliť.
Trénovať budete v Považskej Bystrici na umelej tráve?
Áno, máme tu všetko k dispozícii, na regeneráciu, plaváreň, podmienky tu máme dobré. Môžeme využívať aj tartanovú dráhu. Preferujem prípravu v domácich podmienkach.
EŠTE SA DOČÍTATE:​​​
S ktorými hráčmi sa v Považskej Bystrici rozlúčili po jesennej časti,
o brankárskej výmene s MŠK Žilina,
ktorých hráčov skúšajú v zimnej príprave,
ako dajú hráčom v príprave viac zabrať,
či ide veľký počet inkasovaných gólov na jeseň na vrub obrany,
či už Jakuš zažil takúto extrémne vyrovnanú II. ligu,
ktorí súperi čakajú Pov. Bystricu v prípravných zápasoch.
Po jeseni ste sa rozlúčili s niektorými hráčmi?
S Danielom Hundákom, Vratkom Gajdošom a Šimonom Gabrišom. Z pracovných dôvodov skončil Braňo Gamboš, oznámil nám to počas sviatkov.
Čo k brankárskej výmene so Žilinou Teplan – Matej Slávik?
Maťo išiel do Žiliny. Nebránili sme mu v tom, sme za to radi, že sa tu uchytil a Žilina si ho všimla. Mal u nás aj slabšie zápasy, ale aj výborné a bol našou oporou.
Uvidíme, ako sa ukáže Marek Teplan. Ale verím tomu, že to nebude žiadny problém, Marek bude pokračovať v Slávikových šľapajách a adekvátne ho nahradí.
Na skúške máte akých hráčov?
Skúšame Dávida Gubu (na jeseň hosťujúci v treťoligovej Bánovej z Košíc, s AS Trenčín získal dva ligové tituly, pozn. red.), ktorý môže hrať na krídle alebo hrote útoku, pravého obrancu Richarda Pečarku (zo Žiliny B), hrotového útočníka Petra Ďungela z Liptovského Mikuláša, Romana Jambora (z Nového Mesta n/V.).
Piatym na skúšku by mal byť brat brankára Mareka Teplana Juraj, ktorý je momentálne v Karvinej, ten môže hrať na pozícii stredového hráča aj stopéra.
Určite ešte hľadáme hráčov, ktorí by zapadli, aj vzhľadom na veľký počet odídených. Navyše sa nám počas obdobia individuálnych tréningov zranil Ľuboš Mitáš, ale mal by byť v priebehu dvoch týždňov v poriadku.
Chorý je Mário Boris, ale očakávame ho, čoskoro by mal začal s nami trénovať. A samozrejme „Majky“ Vala, ktorému chcem dať šancu, ale uvidíme, ako sa to s ním bude vyvíjať. V prvom rade musí byť zdravý.
Hráči mali doma individuálne tréningové plány?
Áno, trénovali sme do 14. decembra, potom mali dva týždne voľno. 28. decembra začali plniť tréningové plány, posielali mi to, všetko poctivo splnili.
V utorok (10. januára, pozn. red.) máme testovanie, uvidíme, ako na tom sme. Ale príprava je na to, aby sa hráči zlepšili po fyzickej, mentálnej aj taktickej stránke. Máme veľa roboty, ale od toho sme tu.
Dáte hráčom viac zabrať?
Určite áno, aj to potrebujeme. Závery niektorých zápasov na jeseň sme nedotiahli do konca. Vyhodnotili sme si ju, boli tam taktické, individuálne chyby ale aj chyby fyzického rázu. Na tom musíme pracovať, hráči dostanú zabrať.
Nielen hernou formou, ale aj tým, že sme zvýšili tréning v týždni o jeden naviac. Štvrtky sme na jeseň mávali voľno, teraz budeme trénovať.
Takisto budú chlapci behať dva, trikrát do týždňa bez lopty. Ale oni o tom vedia, tak to je, musia byť na to pripravení.
Pri vyhodnocovaní sezóny, prevládali pozitíva alebo negatíva?
Pre mňa je pozitívom, že sme ani v jednom zápase vyslovene nesklamali. Keby sa hral futbal do šesťdesiatej minúty, tak by bola Považská Bystrica na prvom mieste.
Ako som si to zanalyzoval, tak ešte po polčasoch sme bývali v zápasoch veľmi vysoko. Treba pátrať po tom, prečo sme dostávali góly v závere. Či už to bolo proti Šamorínu, v Humennom, kde to ale nebolo spôsobené fyzickými parametrami, ale tým, že sme zle odkopli loptu a dostali sme gól v samom závere.
Aj v Trebišove sme dostal gól v závere z jedenástky. Domáci zápas s Račou bol neospravedlniteľný. Viedli sme 3:1, aj keď bol prvý polčas z našej strany katastrofálny, mala viesť Rača. V tom zápase som videl futbalovú spravodlivosť, my sme si mali víťazstvo ustrážiť, ale nakoniec skončil 3:3.
Takéto zápasy ma mrzia, takisto duel so Slovanom B, kedy sme dohrávali desiati po vylúčení.
Dávame veľa gólov, ale negatívom je, že ich veľa dostávame. Toľko gólov sme nedostávali v žiadnom klube, v ktorom som pôsobil. Či už to bolo v Dubnici alebo Senici pri mládeži.
Pozitívom je, že okrem zápasu v Košiciach sme dali v každom dueli gól. Vedeli sme si vypracovať šance. Desiate miesto by som pred sezónou bral, ale teraz vidím, že sme mali mať o tri, štyri body viac.
Inkasované góly idú na vrub obrany?
To sme tiež analyzovali, stále dookola si pozerám naše zápasy. Hovorí sa, že obrana je už o bránení celého mužstva. Myslím, že každý vidí len obrancov, ale taká, aká mala byť nebola defenzíva celého mužstva.
Hráči neboli preverení v tretej lige, v nej mali jedného, dvoch súperov, Považská ostatných valcovala. Ale tretia liga sa s druhou nedá porovnať. V druhej lige je každá chyba potrestaná.
Preto zháňame posily do obrannej fázy, ktoré budú mať parametre aké očakávame. Chyby boli spôsobené aj individuálne, veľa hráčov sme skúšali na mieste pravého obrancu, čo nerobí dobrotu, keď na každý zápas meníte obranu.
Takéto chyby sa už nemôžu opakovať, nemôžeme hrať naivne, skoro každý útok súpera bol potrestaný. Opakujem ešte raz, hráči hrávali tretiu ligu a tam neboli trestaní za chyby, tu sú trestaní za každú mikrochybu.
Ale až taký veľký rozdiel medzi treťou a druhou ligou vo vašej hre nebol, ako nováčik ste obstáli. Súhlasíte?
V každom zápase sme hrali vyrovnané partie, rozhodujú v nich striedania, fyzická pripravenosť a iné detaily, ktorými zasahujete do zápasu. Myslím, že sme obstáli, ale v tomto som náročný.
Viem, že hráči dokážu viac. Dokázali mi to v generálke v Skalici, rozdali si to s prvoligistom, remizovali 0:0 bez väčšej šance súpera. Toto musia zopakovať v každom zápase, to bude trochu problém. Takisto dobre naskočili do súťaže doma s Košicami, favoritom, ale potom sme to neudržali na úrovni, na akej sme to chceli mať. Na tom musíme popracovať.
Máte skúsenosti s druhou ligou aj z Dubnice. Tento ročník je extrémne vyrovnaný, čo poviete?
Každý môže poraziť každého. Takýto vyrovnaný ročník som ešte nezažil, v každom boli mužstvá, ktoré „odpadli“. Uvidíme, ako to bude teraz, ale tento je extrémne vyrovnaný, posledný môže poraziť prvého. Hocikto môže vypadnúť a hocikto postúpiť.
Na tabuľku by som sa teraz ani nepozeral, teraz sa treba pozerať v prvom rade na seba a odstraňovať chyby.
Na jar sa budete chcieť asi v prvom rade vyhnúť bojom o záchranu, je tak?
Určite. Cieľom je vyhnúť sa takýmto bojom. Urobíme všetko pre to, aby sme Považskú zachránili, ideálne by bolo hrať v pokojnom strede tabuľky. Ako nováčik sa chceme zachrániť, to je prvoradý cieľ.
Prípravné zápasy MŠK Považská Bystrica:
sobota 14. 1. o 13.00 h Ružomberok – Pov. Bystrica
sobota 21. 1. o 11.00 h Opava – Pov. Bystrica
sobota 28. 1. o 11.00 h Sereď – Pov. Bystrica
sobota 4. 2. o 11.00 h Pov. Bystrica – Slovácko
sobota 11. 2. o 11.00 h Pov. Bystrica – Častkovce
nedeľa 19. 2. Znojmo – Pov. Bystrica

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Start a Conversation

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *