Pred sezónou 2023/24

O hráčskych pohyboch sme sa rozprávali s manažérom MŠK Jánom Panákom.

Odchádzajúci hráči Dávid Guba, Peter Ďungel, Ondřej Hapal a Mário Mihál nepresvedčili?
Neboli sme s nimi celkom spokojní. Ďungel, Guba a Mihál sú skúsení hráči, čakali sme od nich viac, že zmenia systém hry, prepracujú sa do základu.Guba nehral skoro vôbec, lebo bol celý čas zranený. Ďungel nás nejako nepresvedčil, mal problém sa presadiť do základnej zostavy. Mihál sa nám aj zdal, ale obrancu sme potrebovali skôr na ľavú stranu. Hľadáme stopéra, ktorý by dokázal hrať aj na kraji obrany, a Mihál bol čisto stopér

Hapal na jeseň hrával často, ale na jar už príležitosti nedostával…
Je dobrý technicky, čo sa týka spracovania lopty. Ale chýbala nám uňho súbojovosť, fyzický kontakt. A hlavne bránenie, vôbec nebránil. Hra dopredu mu celkom išla, ale dozadu absolútne nie. Na tej strane, na ktorej hral, mal problémy krajný obranca.

Vychádzalo nám, že potrebujeme skôr záložníkov, ktorí sú fyzicky silnejší pre druhú ligu. V nej sa zápasy vyhrávajú v strede poľa. Dochádza tam k fyzickým kontaktom a on si nato za celý čas nezvykol. Preto dostával aj menej príležitostí.

Hľadali sme fyzicky silnejších hráčov. Mali sme fyzicky slabšieho Mária Borisa, Hapala, Begáňa. Keď tí traja sa stretli na ihrisku, tak to bol pre nás problém. V strede poľa sme nedokázali vyhrávať súboje.

Tomáš Nagy zostáva?
Nie, už je v Šamoríne. Je to škoda, na jar hral veľmi dobre. Opak Hapala, jeho štart nebol najlepší. Ale postupne, tým, že tu býval, trénoval viac ako iní, bol na jar už platným hráčom. Ale celkom to nezafungovalo v kabíne a chcel ísť aj bližšie k domovu v Bratislave.

Trénuje v Šamoríne, možno by aj mal záujem ísť naspäť, ale my sme medzitým zobrali Slobodu, prišli Zemko a Kováč, už nemáme peniaze na ďalšieho kvalitného záložníka.

Čo očakávate od Antona Slobodu?
V prvom rade potrebujeme jeho skúsenosti, výborné čítanie hry. V Trnave aj Zlatých Moravciach bol vodcom, kapitánom. V Spartaku dokonca vtedy, keď sa stali po dlhých rokoch majstrami.

Čakáme od neho aj veľký vplyv na hráčov, aby im vedel poradiť. A že bude mať v kabíne slovo. Že dokáže niektorých „zrovnať“, vyburcovať ich k lepším výkonom, povedať im narovinu, aké robia chyby. Mal by byť predĺžená ruka trénerov na ihrisku. Tak ako bol Kuciak, ktorý dirigoval celé mužstvo.

Vo ViOne patril medzi trojicu najlepšie platených hráčov. Nemal prehnané finančné požiadavky?
Každý hráč, keď sem ide, tak skúša. Ale jedna vec je, čo hráči chcú a druhá, na čo máme. Devätnásťročný chlapec, ktorý skončí niekde v akadémii má väčšie požiadavky, ako najlepšie platený Zuziak.

Takto skúšajú všetci. Najprv povedia prvý nástrel, to skúšal aj Sloboda. Jasné, že sme nato nemali peniaze, musel dosť výrazne zľaviť.

Na lane ste ho mali už dlhšie, je tak?
Skoro sme boli dohodnutí už vlani, keď odchádzal z Trnavy. Potom ale dostal ponuku z ViOnu, ktorej sme nemohli konkurovať. Zlaté Moravce sa ledva zachránili, dosť výrazne omladzujú káder, dochádza tam ku generačnej výmene. Oslovili sme ho a nakoniec sa rozhodol, že bude hrať tu.

Spýtam sa aj na ďalších nových hráčov. Čo prezradíte o Romanovi Zemkovi, ktorého ste z Dolného Kubína získali po polročnom hosťovaní na prestup?
Je to bojovník, takého hráča sme potrebovali. Je to typ, ktorý nerád prehráva, chce vyhrať každý zápas, každý súboj. Keď nastúpil, tak nesklamal, nerobil chyby, ktoré by negatívne ovplyvnili výsledky. A mám pocit, že tu futbalovo rastie.

Ďalší dvaja noví, Šimon Kováč a Kristián Mihálek, čo k nim?
Sú to typy, ktorých sme potrebovali. Kováč je mladý, potrebovali sme hráča do 21 rokov, takých máme Pečarku a dorastencov. Slabinu máme na krajoch obrany a museli sme hľadať pravého obrancu. Podaril sa nám dobrý úlovok, zatiaľ sa dobre ukazuje Mihálek.

Ale tým pádom nemôže hrať Pečarka. Mal pomerne veľký výpadok, nejaké zdravotné problémy už v Žiline, keď sme ho brali. Mysleli sme si, že je z toho vonku. Ale v príprave so Starým Mestom mu nakopli pätu, mal v nej zlomenú kosť a celú jar nehral.

Nevedeli sme, či bude schopný nastúpiť do základu a tak sme museli hľadať ďalšieho, a našli sme Kováča. Tréner musí mať teraz veľkú hlavu z toho, že teraz má štyroch kvalitných záložníkov, Slobodu, Borisa, Zemka a Kováča.

Rolanda Gerebenitsa ste zobrali z Petržalky na prestup…
Angažovali sme ho už v zime, ponúkli nám ho, ale už sme naňho nemali peniaze. Celú jarnú časť hral len za prémie, povedali sme mu, že ho zoberieme, ak sa po polroku chytí.

Bral to ako reštart, mal nejaké problémové štácie. Odišiel zo Žiliny, ako mladý mal ísť do Interu Miláno. Nešiel tam, ale do Podbrezovej, kde sa mu nedarilo. Potom odišiel niekam do zahraničia. Reštart sa mu podaril, uzatvorili sme s nim zmluvu a vybavili prestup. Ukazuje sa ako adekvátna náhrada za Roba Demjana.

Čo mal s Interom Miláno?
Ako 16-ročný tam mal ísť do akadémie. Vtedy sa však už taký mladý dohodol so Žilinou, že mu dajú profesionálnu zmluvu. Ale asi nedostal u dospelých toľko príležitostí, koľko čakal a jeho kariéra nabrala zlý smer, nikde sa nevedel uplatniť.

Zmenil životný štýl, oženil sa, tento týždeň sa mu narodila dcérka. Je platným hráčom, dobre trénuje, pochudol, je na tom lepšie fyzicky. Veríme, že bude gólový, ako bol na jar.

Na odchode je odchovanec Patrik Begáň?
Zatiaľ nemá namierené nikam. Tréner to reprodukoval tak, že bol určitým spôsobom nespokojný, že v príprave dostal menej príležitostí. Tréner sa rozhodol tak, že potrebuje na pravú stranu nového hráča.

Z oboch strán obrany sme mali problémy. Hľadáme alternatívu aj k Dušanovi Kucharčíkovi, aby vedel zahrať aj na stopérskom poste. Dnes (vo štvrtok 13. júla, pozn. red.) ku nám príde na skúšku jeden.

Dorastenec Ľuboš Mitáš sa pripravuje s Lednickými Rovňami?
Áno, včera bol na ich prvom tréningu. Telefonoval, že majú oňho záujem. Čo je dobré, u nás by toho veľa nenahral, bol tretím hráčom do 21 rokov. Potrebuje fyzicky zosilnieť, hrávať mužský futbal.

Tu by dostával príležitosť na pár minút, je lepšie, keď sa pôjde rozohrať niekde inde. Dvere tu bude mať otvorené, bude trénovať tu aj na Rovniach. Ide tam na hosťovanie, uvidíme, ako sa vyrovná s mužským futbalom, bude hrávať o dve ligy nižšiu súťaž, ale aj tá je kvalitná.

Róbert Demjan končí?
Asi pred rokom a pol sme sa bavili, že by bolo lepšie, keby začal rozmýšľať o trénerskej kariére, začal študovať. Vtedy s tým viac-menej súhlasil. Potom sme postúpili z tretej ligy a povedali, že dáme príležitosť každému, teda aj Demjanovi. Hľadali sme zaňho náhradu, boli tu Fabuš, Hundák, Gerebenits a ďalší na jeho poste. Teraz sa ukazuje Gerebenits a Slávik, ten je v tejto fáze prípravy aj gólový.

Robovi sme ponúkli to, čo chcel, aby robil správcu štadióna. Ešte sa k tomu ale nevyjadril. Bol na dovolenke, po nej nebol na tréningu. Takže neviem, či sa už rozhodol.

Podľa všetkého si myslel, že bude robiť správcu aj hrať. Ale to už asi nepôjde, nemáme toľko peňazí, aby sme mu platili normálne zamestnanie aj hranie. Bol by už len náhradník, a náhradník cez tisíc eur je pre nás už priveľa.

Peter Mičúch

športový redaktor

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Start a Conversation

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *