Hodnotenie jesene 2023/24

V MŠK sú spokojní so štvrtým miestom.
Považskobystrickí futbalisti majú za sebou úspešnú jesennú časť 2. ligy, keď prezimujú na 4. mieste. O prvej polovici sezóny sme sa rozprávali s trénerom Petrom Jakušom.
Hovorí sa, že druhá sezóna je pre nováčika najťažšia. Štvrté miesto po jesennej súťaži svedčí o opaku. Spokojnosť?
-Áno. S konečným umiestnením po 17 kolách musíme byť spokojní a veľmi si to vážime aj vzhľadom na to, že pre nováčika väčšinou druhá sezóna býva veľmi náročná.
Po sezóne 2022/2023 ste sa rozlúčili s viacerými hráčmi – Nagy, Hapal, Mihál, Guba, Ďungel, Demjan, Ľ. Mitáš, Begáň, neskôr odišiel aj S. Čiernik. Bol to správny krok?
-Či to bol správny krok je ťažko povedať, ale určite viem, že sme mužstvo potrebovali oživiť novými hráčmi, a preto sme sa s niektorými hráčmi museli rozlúčiť, čo nebolo jednoduché. Treba povedať, že aj s týmito hráčmi sa mi pracovalo dobre, zažili sme pekné zápasy aj v predchádzajúcej sezóne a ja ako tréner som im zaželal veľa úspechov v ich kariére.
Nových tvárí je oproti odchodom menej, aj keď v príprave ste skúšali značný počet potencionálnych adeptov. Bol hráč, ktorého sa nepodarilo do tímu priviesť?
Nie, všetkých hráčov, ktorých sme si vytypovali, sme získali. Noví hráči výborne zapadli do kolektívu a priniesli potrebnú kvalitu do nášho mužstva.
V predsezónnej príprave vás preverili nielen prvoligisti, ale najmä českí treťoligisti. Čo tieto duely ukázali?
-Prípravné zápasy s prvoligistami (B. Bystrica, Žilina, Skalica) nám nastavili zrkadlo, hlavne zápasy s prvými dvoma menovanými. Duely s českými treťoligistami sú spestrením prípravy, každý zápas nám niečo ukáže a ja osobne veľmi rád hrám s českými mužstvami, mám to odskúšané aj z predchádzajúceho pôsobiska.
S akými cieľmi ste vstupovali do sezóny, určilo vedenie konkrétnu priečku či zisk bodov po 17 kolách?
-Vedenie nám neurčilo presný počet bodov a cieľom bolo skončiť v prvej polovici tabuľky, čo sa nám podarilo, za čo sme veľmi vďační.
Vstup do sezóny až na remízu v 1. kole doma so Šamorínom bol dobrý, keď ste bodovali v prvých ôsmich zápasoch. Mohlo byť bodov ešte viac?
-Vstup do sezóny sme mali výborní, nie, nemali sme bodov získať viac. Ja hovorím vždy, získali sme toľko bodov, koľko sme si zaslúžili.
Každá séria raz končí a vašu ovplyvnilo ochorenie väčšiny kádra práve v tomto okamihu. Ako ste sa tým vyrovnávali?
-Mužstvo zastihla choroba v tom najnevhodnejšom období, v zápasoch s L. Mikulášom a Komárnom nám chýbali kľúčoví hráči, ale nechcem sa na to vyhovárať. Príležitosť dostali iní hráči, ktorí v týchto zápasoch nesklamali, len sme ich jednoducho výsledkovo nezvládli, čo sa vo futbale stáva. Nebolo to jednoduché vyrovnať sa s chorobami hráčov, prerušili sme na nejaký čas aj tréningový proces a kabínu A´ mužstva sme dali vydezinfikovať.
Jediné dve prehry prišli v krátkom čase v období, kedy ste nevyhrali v piatich zápasoch a naviac ste doma prehrávali tesne pred prestávkou so Žilinou B. Čo pomohlo k obratu?
-Vedeli sme, že po výbornom vstupe do sezóny (z prvých 8 zápasov 4 víťazstvá a 4 remízy) príde aj obdobie, kde sa nám nemusí herne a výsledkovo dariť, čo sa aj stalo. Po sérii piatich zápasov bez víťazstva sme už potrebovali naplno bodovať v domácom zápase so Žilinou B, ktorá bola posilnená o hráčov z A mužstva. Toto víťazstvo si chalani na ihrisku doslova vydreli, dobre naskočili striedajúci hráči a úspešný výsledok nám veľmi pomohol do nasledujúcich zápasov.
Záver jesene nebol jednoduchý z pohľadu žrebu, predsa len hrať tri duely po sebe u súperov nebolo jednoduché. Čakali ste zisk siedmich bodov?
-Keď mám pravdu povedať, nečakal som, že získame z posledných troch zápasov sedem bodov. Veril som, že jedného z týchto troch súperov môžeme zdolať, čo sa nám podarilo hneď v Myjave, kde mužstvo podalo najlepší výkon jesennej časti na vynikajúcom ihrisku. Nasledoval zápas v Šamoríne, kde sme nepodali až taký optimálny výkon a to je sila mužstva, keď nehráte dobre, ale zápas dovediete do úspešného konca. V poslednom zápase v Malženiciach, kde sa hralo na ťažkom teréne musíme byť spokojní s remízou, keďže v závere zápasu nás podržal brankár Hodál, keď chytil jedenástku.
Súčasťou sezóny bol aj Slovnaft cup, ako ho hodnotíš?
-Slovnaft cup hodnotím pozitívne. Je to pre hráčov motivácia možnosť sa stretnúť proti najlepším družstvám na Slovensku. My sme mali to šťastie, keď po vyradení Bitarovej a Prievidze sme privítali Spartak Trnava na domácom štadióne. Bol to výborný zápas z obidvoch strán, ktorý spĺňal ligové parametre. Samozrejme, nesmiem zabudnúť na výborných fanúšikov, ktorí vytvorili na zápase fantastickú atmosféru.
Najlepšími strelcami tímu sú Lukáš Slávik (9 gólov), nasledujúc štvorgóloví Praženka s Kucharčíkom. Je spokojnosť s útočnou fázou?
-Máme piaty najlepší útok v súťaži, strelili sme 32 gólov, čo nie je zlé. Som veľmi rád, že máme v mužstve druhého najlepšieho strelca v súťaži Lukáša Slávika, i keď stále je tam u neho priestor na zlepšenie, čo je len dobré. Dušan Kucharčík mal na jeseň výbornú formu, je vynikajúci vo vzdušnom súboji, či už v útočnej fáze hry alebo obrannej a navyše je prirodzený líder družstva. Ľuboš Praženka je talentovaný futbalista, ktorý s loptou doslova tancuje a na to, koľko odohral zápasov za nás (povinnosti za reprezentáciu U-19) bol výborný žolík a strelil pomerne dosť gólov a má aj plusové body za asistencie.
Obrana inkasovala 17 gólov, čo je gól na zápas. Mohlo to byť aj lepšie?
-V obrannej fáze hry sme urobili najväčší pokrok. Spolu s Petržalkou máme tretiu najlepšiu obranu. Príchodom Tona Slobodu sa zlepšila organizácia hry, disciplína celého družstva smerom dozadu, návratová činnosť každého hráča po strate lopty, čo sa odzrkadlilo aj na inkasovaných góloch do našej siete.
Na jeseň sme kopali iba jednu penaltu.
– Nie je až také dôležité, podstatné je, že sme ju premenili a že si dokážeme vypracovať a využiť gólové príležitosti z hry a z iných štandardných situácií.
Vlani sme v závere zápasov skórovali málokedy, teraz sme dali v druhom polčase 20 z 32 a po prestávke inkasovali len 5 zo 17 gólov.
-V minulej sezóne som mal strach, keď sme viedli dokonca aj dvojgólovým rozdielom a v mnohých prípadoch sme dobre rozbehnutý zápas nedokázali dotiahnuť do víťazného konca. V súčasnosti sa obávam menej, pretože viem, že sme lepšie fyzicky pripravení ako v minulosti, čoho dôkazom sú len dve prehry zo sedemnástich zápasov. Samozrejme, treba povedať aj to, že sme reagovali na nepriaznivý vývoj stretnutia zmenou rozostavenia a väčšinou nám to hlavne v prvej polovici súťaže vychádzalo. K tomu je potrebné aj šťastie, ktoré sa k nám priklonilo a za ktorým hlavne hráči tvrdo išli.
V bráne začal Teplan, ktorý bol na jar jednotkou, no tou sa nakoniec stala Radovan Hodál. V zálohe je ešte tretí gólman Šulák. Ako medzi nimi funguje?
-Brankári fungujú na slušnej úrovni. Marek Teplan začal ako jednotka, odchytal prvé kolo so Šamorínom. Pred druhým kolom sa nešťastne zranil na tréningu na malých hrách. Rado Hodál dostal šancu, chytil sa jej a dovolím si povedať, že mal výbornú športovú formu a vo veľa zápasoch bol oporou nášho tímu. Erik Šulák je s nami v tréningovom procese a výborne sa dopĺňajú, aj keď by som bol rád, keby mal Erik zápasovú prax.
Ako hodnotíš nových hráčov v kádri?
-Noví hráči výborne zapadli do tímu, hlavne charakterovými vlastnosťami, čo je nesmierne dôležité. Kristián Mihálek má veľký potenciál stať sa výborným pravým obrancom. Má všetko, čo má mať moderný pravý krajný obranca. Slávo Pagáč je hráč, ktorý nerád prehráva a to sa mi na ňom páči. Využil svoju šancu, keď sa Maťo Matejčík zranil v prípravnom zápase so Skalicou, vytvoril stopérsku dvojicu s Dušanom Kucharčíkom. Tu je dôležité povedať, že si navzájom doprajú, skrátka funguje chémia. Nemôžem zabudnúť na Maťa Matejčíka, ktorý ich oboch dokázal nahradiť, či už v Myjave, v Šamoríne alebo v Malženiciach. Tono Sloboda je skúsený hráč, ktorý je veľký profesionál a svojim prístupom k futbalu je skvelý príklad pre mladých futbalistov. Šimon Kováč je mladý, ambiciózny futbalista, dáva futbalu strašne veľa a potrebuje hrať mužský futbal. Ľuboš Praženka je silný v hre jeden na jedného, dokáže zmeniť priebeh zápasu z pozície žolíka a je to tímový hráč. Marek Václav rovnako dobre zapadol do tímu, je to takisto už skúsený hráč, ktorý má niečo za sebou. Vystužil ľavú stranu obrany, má silnú ľavú nohu, fyzicky veľmi zdatný hráč, môže hrať aj na pozícii ľavého stredného obrancu, použiteľný pri štandardných situáciách.
Problémom, ktorý trvá už dlhšie, je disciplína a s ňou súvisiace karty, pre ktoré už stáli Zemko, Pagáč, Slávik. Ako sa to snažíš eliminovať?
-Hráči majú stanovené v disciplinárnom poriadku pokuty za rečnenie s rozhodcami. Nemyslím si, že je problém s disciplínou. Až tak mi nevadí, keď hráč dostane napr. žltú kartu za dôraz v osobnom súboji, ako keď dostane hráč kartu za odvrávanie, rečnenie s rozhodcom. Všetci hráči, ktorí už stáli pre trest sú výbušnejšej povahy a musia na tom popracovať, lebo v prvom rade škodia sami sebe a mužstvu.
V kádri sa vystriedalo 22 hráčov, no po Zuziakovi, ktorý chýba dlhšie, jeseň nedohrali pre zranenia aj Václav s Kucharčíkom. Ako vyzerá situácia a kedy by mali byť späť?
-Marek Václav má zlomenú ihlicu a Dušan Kucharčík zlomené rebro, ale obidvaja budú chvalabohu v zimnej príprave k dispozícii.
Klubu sa darí napĺňať povinnosť štartu hráčov do 21 rokov, nie je s tým problém?
-S týmto problém nemáme, mladí hráči ako Rišo Pečarka, Šimon Kováč alebo Ľuboš Praženka kedykoľvek môžu hrať v základnej zostave
Nasleduje zimná pauza, aký je váš program do konca roka – tréningy zápasy?
-Po poslednom zápase dostali hráči týždeň voľno. Od 27. novembra do 14. decembra budeme trénovať v normálnom režime. V tomto období sa urobia aj silovo – vytrvalostné testy a je tam vložený jeden zápas 7.12. o 16. h so Zlínskom, kde chceme dať príležitosť hráčom, ktorí hrávali menej a našim dorastencom..
Aj keď do štartu jarnej časti ostáva niečo viac ako tri mesiace, je už známy program zimnej prípravy vrátane súperov?
-Začiatok zimnej prípravy je naplánovaný na 8. januára 2024. Počas zimnej prípravy odohráme osem prípravných zápasov:
sobota 13.1. v Radvani o 11. hod. B. Bystrica – Pov. Bystrica
streda 17.1 .o 15. hod. Žilina – Pov. Bystrica
sobota 20.1. 11. hod. Pov. Bystrica – Lehota pod Vtáčnikom
sobota 27.1. o 11. hod. Pov. Bystrica – Častkovce (možno sa bude hrať v Častkovciach na novej umelej tráve)
piatok 2.2. o 16. hod. v Jičíne Zlínsko – Pov. Bystrica
sobota 10.2. o 11. hod. Pov. Bystrica – Frýdek-Místek
sobota 17.2. 10.30 hod. Třinec – Pov. Bystrica
sobota 24.2. generálka – v štádiu riešenia.
Dôjde počas zimy k zmenám v kádri? S kým klub neráta a ktoré posty by ste chceli doplniť?
-K zmenám v kádri a k prípadným posilám sa vyjadrím neskôr.
Na súpiske sa pravidelne objavovali aj dorastenci, no väčšiu šancu dostali iba v pohári. Ako hodnotíš ich prístup?
-Spolupráca s trénerom U19 Stanom Solíkom je na slušnej úrovni. Spolu komunikujeme o hráčoch, ak sa mi dá, navštevujem naše domáce zápasy U19. Hráčov aktívne zapájam do tréningového procesu A družstva. Či už je to Tomáš Krasňan, Samo Solík, Patrik Nosáľ, Jozef Mitaš. Zaujímaví do budúcnosti budú pre nás Andrej Baštek či Ján Kubala.
Na domáce zápasy chodili slušné návštevy, čo by si odkázal divákom?
-Divákom by som chcel odkázať aj za hráčov a celý realizačný team, že im veľmi pekne ďakujeme za ich podporu, nesmierne si to vážime a verím, že budú chodiť v takom hojnom počte aj jarnú časť, pretože ich budeme potrebovať.
Aj keď máš pri príprave, určovaní zostavy a koučovaní hlavné slovo, bez spolupracovníkov sa nezaobídeš. Aká je spolupráca s kolegami?
-Tréner Alexander Homér má na starosti obranné aj útočné štandardné situácie. Má veľký podiel na tom ako riešime štandardné situácie, či už v obrane alebo útoku. Sme veľmi nebezpeční po štandardkách, čo je hlavne jeho zásluha a hráčov, ktorí ich realizujú. Má cit pre hru, vie mi poradiť v kritických herných situáciách, využíva bohaté hráčske a trénerské skúsenosti. Miro Smataník je kondičný tréner nášho družstva. Je zodpovedný za fyzickú pripravenosť družstva. Má na starosti silový program, tréningové a zápasové rozcvičenie + kondičnú zložku. Má veľký podiel na tom, že dokážeme vydržať v tempe počas celých 90 minút, že sa nám vyhýbajú svalové zranenia, čo je jeho vizitka, že sa svojmu remeslu rozumie. Tomáš Homola je skúsený fyzioterapeut + masér, ktorý má skúsenosti s ligovými družstvami a rozumie sa svojej profesii. Je vždy hráčom nápomocný, vie poradiť a urobiť partiu, čo je veľmi dôležité.
Na obrázku môže byť 1 osoba, hranie amerického futbalu, hranie futbalu a text

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /data/web/virtuals/114283/virtual/www/domains/mskpb.eu/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Start a Conversation

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *